Fietsen in coronatijd

Nu de regels voor buiten sporten zijn versoepeld krijgt het bestuur veel vragen of we wel of niet mogen fietsen. Wij volgen hierbij de richtlijnen en de adviezen van de NTFU voor de wielersport die zijn gebaseerd op het landelijk protocol Verantwoord Sporten van de sportkoepel NOC/NSF.

De NTFU adviseert wielrenners en mountainbikers met maximaal 4 personen in een groep te fietsen. Met z’n vieren kun je minimaal 1,5 meter afstand houden tot elkaar en ook snel ritsen en achter elkaar gaan rijden om die afstand tot andere weggebruikers te houden. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Fiets dus alleen naast elkaar waar dat kan. Vermijd ook de drukte en de smalle paadjes, maar kies voor verkeersluwe brede paden waar de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen mogelijk is. Ook bij de pauzelocaties is het van belang deze afstand te bewaren. Zie voor de volledige NTFU-richtlijnen op fietssport.nl

Dit betekent dat de tochten zoals deze op de kalender stonden onder de vlag van De Domstad met ongelimiteerde groepen tot nader order nog géén doorgang kunnen vinden. Dit neem niet weg dat leden onderling kunnen afspreken voor een tochtje, mits in kleine groepen van max. 4 personen. Als er meer dan vier racefietsers of dikkebanders op een afspraak komen dient er dus gesplitst te worden met voldoende afstand tussen de groepen.

Nog even de afspraken op een rijtje:
• Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
• Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar, andere fietsers en verkeersdeelnemers.
• Vermijd drukte. Kies een route over brede wegen en fietspaden, waar het makkelijker is om de 1,5 meter afstand te bewaren.
• Fiets alleen naast elkaar waar dat kan. Zo niet: fiets achter elkaar. Rits op tijd.
• Als inhalen of passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand tot anderen.

Als bestuur willen we benadrukken dat veel van onze leden tot de kwetsbare groep behoren in die zin dat een Corona besmetting op oudere leeftijd vaak tot een heftiger ziekteproces lijdt dan bij jonge mensen. Dit geldt ook voor de thuissituatie. We kunnen niet teveel benadrukken hoe zorgvuldig we hiermee moeten omgaan. Blijf thuis bij verkoudheidsklachten. Uiteraard blijven de overheidsrichtlijnen van kracht zoals aangegeven op www.rijksoverheid.nl

Rijd behoudend en neem geen risico´s zodat er niet onnodig een beroep hoeft te worden gedaan op de zorgprofessionals.

Bestuur RTC de Domstad