Activiteiten

ALGEMEEN

RTC De Domstad organiseert fietstochten voor leden en derden. Wij organiseren enkele grotere evenementen zoals bv de Herfsttour. Daarnaast zijn er diverse clubtochten. Op de woensdagochtenden van half april tot eind oktober zijn er Dikke-Banden-Tochten. Traditiegetrouw vormt de Plassentocht de start van het fietsseizoen en de boerenkooltocht de afsluiting.

Het fietsseizoen loopt van 1 maart tot 1 november. In die periode worden op zaterdag,  zondag, dinsdag en donderdag clubritten georganiseerd. Dit zijn tochten in groepsverband waarbij een tevoren vastgestelde route en gemiddelde snelheid wordt gereden. De snelheden en afstanden variëren per groep. De vertrekplaats wordt onderling afgesproken en een koffiestop is een vast onderdeel. Voorrijders/begeleiders zijn meestal diegenen die de aantrekkelijkste fietsroutes vanuit Utrecht weten te vinden. Zij bepalen het tempo en letten erop dat niet harder wordt gereden, zodat iedereen mee kan komen. Samen vertrekken en aankomen is het devies. Ook wordt in onderling overleg gezamenlijk gefietst door kleinere groepen leden.

Het clubweekend vormt een vast onderdeel van ons jaarprogramma waarbij onderdak en vervoer worden geregeld. Verder organiseren wij voor clubleden activiteiten zoals gezamenlijk deelnemen aan tochten bij andere verenigingen. Ook wordt door leden meerdaagse tochten georganiseerd bijvoorbeeld naar Duitsland, België en Luxemburg. De meerdaagse tocht van Dom naar Dom (van Utrecht naar Keulen en terug) is een klassieker en keert regelmatig terug op het programma.

RTC De Domstad participeert in de Stichting Toerfietsevenementen Utrecht die in samenwerking met de Gemeente Utrecht en andere wielerverenigingen in de regio wieleractiviteiten organiseert, zoals de Classico Giro en de toerversie van de eerste etappe van de Tour de France 2015.

Het jaarprogramma staat beschreven in de toerkalender. De meeste van deze tochten en clubritten zijn ook opengesteld voor niet-leden.

Andere vaste activiteiten zijn de nieuwjaarswandeling in januari, de feestavond eind februari, barbecue of pannenkoeken in de zomer en de boerenkoolmaaltijd eind oktober ter afsluiting van het seizoen.

Er is een competitie voor zowel dames als heren waarbij het er om gaat wie de meeste kilometers gedurende het fietsseizoen heeft gereden. De deelnemers worden ingedeeld in “kilometerklassen” waarbinnen iemand winnaar kan worden, het z.g. ‘Vogelklassement’. Verder is er een aparte prijs voor de deelnemer die het gemiddelde aantal kilometers van alle deelnemers in een fietsseizoen het dichtst benadert, de z.g. ‘Toerneurstrofee’. Verder wordt een klassement van Domstadleden over de jaren bijgehouden.