Archief

TERUGBLIK OP LE TOUR d’UTRECHT 2015

Het was een geweldig mooi feest in de stad, niet een paar dagen of weken, maar maanden lang. Dit alles rondom de start van de Tour de France in Utrecht 2015.

RTC De Domstad was betrokken bij diverse activiteiten zoals de organisatie van de toertochten, fietstochten met wijkfietsteams in het kader van de Actie Utrecht fietst (in samenwerking met Harten voor Sport). Onze leden deden mee met la Caravane d’Utrecht op de wagen van de rollende resto’s van Resto Van Harte, en de pub quiz van Utrechtse wielerverenigingen. Verder fungeerden ze als toermaker voor Le Grand Départ.

Om nog eens terug te kijken volgt hieronder een compilatie Utrecht2015: https://www.youtube.com/watch?v=0wTqc4GTlxg


IN MEMORIAM JARICH RENEMAArchief

Er ging veel door me heen toen de politie in Drachten mij belde dat ze een fietser hadden aangetroffen. Ze wisten niet wie het was, maar hij droeg het Domstadshirt. Uit de beschrijving moest het wel om Jarich gaan, dus heb ik zijn gegevens doorgegeven. Hij was aangereden door een automobilist en is als gevolg daarvan overleden. Ambulance en traumahelikopter waren snel ter plaatse, maar dat kon niet meer baten. Hoe het precies is gebeurd is niet duidelijk, mogelijk is hij van opzij aangereden. De bestuurder zegt hem niet te hebben gezien.

Een hele schok, velen zijn perplex, vooral degenen die veel met hem hebben gefietst. Jarich was een begrip in toerfietsend Nederland. Hij was zeer actief, niet alleen bij onze vereniging, maar o.a. ook bij Le Champion en Olympia Amsterdam waar hij tekende voor de grote (monster) tochten en Eurodaxen. Hij was een echte prestatiefietser. Onze Heksentoer heeft hij jarenlang onder zijn hoede gehad. Ook was hij betrokken bij de Honderd Colstocht en heeft die meerdere keren in recordtijd gefietst.

Voorts was hij jarenlang vaste columnist van het Fietssport Magazine van de NTFU. Bij die columns onder de titel “Binnenblad” werd de naam Jarich overdwars gedrukt in een apart lettertype en licht getint waardoor het iets mysterieus kreeg. Later werd dit vervangen door zijn karakteristieke foto. Heel amusant waren die stukjes, ze ademden een groot realiteitsbewustzijn. Hij liet zijn associaties over wat hij op zijn fietstochten tegenkwam de vrije loop: het alledaagse leven op de weg, onverwachte ontmoetingen, de Franse communist die steeds maar weer terug kwam om handen te schudden, over slechte wegdeksels en over teksten op borden die hij al fietsend tegenkwam.

Ook schreef hij over technische onderwerpen, maar steeds op een luimige manier. Over het tijdig vervangen van kettingen en achtertandwieltjes en het omleggen van een band: juist tegenover het ventiel beginnen terwijl anderen menen bij het ventiel te moeten starten omdat je dan meer ruimte hebt voor het laatste deel van de band. We staan er vandaag de dag nog steeds over te bakkeleien. En dat je bij regenweer het liefst op kop wilt rijden, niet omdat je zo sterk bent maar omdat je schoon wilt blijven. Over het nut van zadeltasjes waarin je reservebandjes bewaart. Als je daar maandenlang niet naar hebt omgekeken gaan ze stuk. Zo’n zadeltasje is wel leuk maar je moet het wel onderhouden, anders ben je bij pech de pineut. In 2010 miste ik plotseling zijn columns. Hij bleek stilzwijgend door de NTFU te zijn afgeserveerd. Zijn stukjes zijn het waard om gebundeld te worden.

Binnen onze vereniging kennen we Jarich als een energieke fietser die ogenschijnlijk zonder veel moeite de langste tochten onder soms barre omstandigheden aankon, een echte Friese doordouwer. Hij bleef altijd opgewekt met enthousiaste verhalen. Organisatorisch was hij perfect bij onze toertochten en hij genoot van de gezelligheid er omheen. Hij heeft al die jaren trouw de “Adelaars” ranglijst van De Domstad bijgehouden. Dit is de ranglijst van de kilometerstanden aller tijden van alle leden sinds het bestaan van de club. Het zou ter ere van Jarich goed zijn wanneer dit door een van onze leden wordt voortgezet.

Zo’n 10 jaar geleden is hij naar Friesland verhuisd, dus we zagen hem steeds minder. Maar hij is De Domstad altijd trouw gebleven. Hij was heel regelmatig aanwezig op onze feestavonden en de boerenkoolmaaltijden, hij kwam daarvoor speciaal uit Heerenveen, samen met zijn vrouw Anny.

De ochtendzon, de koude, liefdevolle aarde en de grote stilte”, zo stond het in het Fries op de rouwkaart. Hij was op die zonnige ochtend vroeg stilletjes vertrokken voor wat later bleek zijn laatste fietstocht te zijn. Maar eerst had hij nog een blaadje met ontbijt naar boven gebracht voor zijn nog slapende vrouw. Onvoorstelbaar triest dat iemand met zoveel fietservaring die altijd op de bres stond voor veilig fietsen (met helm, goede voorbereiding en goed materiaal) zo dicht bij zijn huis is verongelukt.

Het bestuur van RTC De Domstad wenst Anny en verdere familie veel sterkte toe bij het dragen van dit verlies. Wij verliezen met Jarich een geweldige clubgenoot, fietser en wegkapitein.

Egbert de Weert, secretaris


JUBILEUM CLUBWEEKEND 22 t/m 25 mei 2014 in Duitsland.

Voor de viering van ons 45-jarig jubileum gingen we naar Legden waar we onze intrek namen in hotel HermannsHöhe, een landelijk hotel (even boven Coesfeld) in het midden van Münsterland. Van daaruit maakten we diverse uitgezette fietstochten en genoten van de schilderachtige, landelijke omgeving met kastelen en slotgrachten, mooie kleine dorpjes en grote boerderijen.

“Wat keken we uit naar de vier dagen fietstocht in Duitsland! Met zijn allen in de bus. Het was een mooie rit, met zo grote groep, iedereen had het naar zijn zin. Toen we aankwamen gingen we ons gauw omkleden en erop uit. Jon, je had mooie routes gemaakt, knap hoor, want het is toch een vreemd land. Maar ze waren erg mooi met al die heuvels en die mooie kleuren. Groen en geel, het was prachtig, we hadden het erg naar onze zin. Er was naast het fietsen genoeg te doen, bijvoorbeeld in het zwembad. Jongens, het was een heerlijk weekend, bedankt!” (Thea van Amerongen)

“Vrijdag regende het nog, dus werd de vraag: shoppen of nat worden. Omdat het droog werd, werd het: rijden maar! De kunstroute naar Schöppingen en Osterwick. Na de koffie toch weer regen. Terug in het hotel zat half Domstad al in het zwembad. Zondag met de hele club een klein stukje gefietst, als afsluiting, naar Coesfeld waar we het kasteel bewonderden en voor de laatste keer geamenlijk koffie dronken. En toen weer terug naar Utrecht. Jammer, vier dagen zijn nog te kort.” (Trudy Beijaard)

“Op zaterdag gaat de snelle groep onder de voortreffelijke leiding van spoorzoeker Rob naar Münster waar we op het centrale marktplein van Haltern am See worden getrakteerd op diverse muzikale optredens. Vlak voor het eind van onze tocht besluiten we er een extra lus aan toe te voegen, anders zijn we zo snel thuis. Als door een toeval ontmoeten we daardoor de dikkebandengroep en fietsen gezamenlijk op naar onze thuisbasis.” (Ad de Hartog)

“Terugkijkend op het weekend kunnen we niet anders dan concluderen dat alles uitmuntend was verlopen: bedden goed, douche goed, eten goed, en vooral een fijn gezelschap. Het was leuk, gezellig en inspirerend om nu met al die verschillende mensen wat meer kennis te kunnen maken, lol te kunnen hebben” (Galina Sander)